artikelartikels
0artikels € 0,00

10 tips om water te besparen

Toegevoegd op 08/03/2018

Niemand gooit graag zijn geld in het water. Zeker niet als we met bouwen of renoveren bezig zijn. Één van de manieren om een extra cent opzij te kunnen zetten, is zuinig omgaan met waterverbruik. We staan er niet altijd even goed bij stil, maar vaak gaan we heel slordig of kwistig met ons water om. Daarom geven we hieronder graag enkele tips om je te helpen met water te besparen.

TIP 1: Kies de juiste kraan

Net zoals een koelkast een label toegewezen krijgt naar aanleiding van zijn energieverbruik en milieuvriendelijkheid, geldt dat ook voor kranen. Afhankelijk van hoe kranen hun temperatuur regelen en hoeveel water ze laten doorstromen, krijgen ze een A-, B-, C- of D-energielabel toegewezen. Denk daaraan voordat je een kraan op je wastafel zet.

TIP 2: Laat het water niet nodeloos lopen

Toegegeven. Het is gemakkelijk. Je bent je tanden aan het poetsen en wilt nog gauw even die beker uitspoelen, dus laat het water maar lekker lopen … Niet doen! Het is een kleine moeite om de kraan weer eventjes uit te zetten. Hetzelfde geldt trouwens voor de douche: laat deze niet lopen terwijl je je inzeept of shampoo over je haren wrijft. Voor ons is water nemen vanzelfsprekend, maar dat is lang niet overal zo in de wereld. Misschien helpt deze gedachte je wel als je nog eens moeite hebt met de kraan op tijd dicht te draaien ;-).

TIP 3: Say yes to the sensor

In restaurants, cafés, hotels of openbare gebouwen zie je ze steeds vaker: de kranen met een sensor. Pas als je je handen onder de kraan, voor de sensor, houdt, vloeit het water uit de kraan. Wist je dat je op die manier wel 5 liter per minuut kunt besparen? Zo denk je niet alleen aan moeder natuur, maar creëer je nog een supertrendy badkamer of hip toilet ook!

TIP 4: Lang leve de mengkraan! 

Een mengkraan is ab-so-luut energiezuinig. Je bespaart niet alleen water, maar deze slimme kraan denkt ook aan het milieu. Mengkranen zijn vaak voorzien van een soort hendeltje dat je bewust naar links of onderen moet draaien, voordat je echt heet water kunt bijmengen.

TIP 5: Douche wint van bad

Hoewel een badje zoveel deugd kan doen, is de douche de winnaar als het op water besparen aankomt. Het gemiddelde waterverbruik bij een bad loopt al snel op tot 120 liter water, terwijl dat bij een douche maar 60 liter is. Bovendien heb je bij een douche de neiging om je na 10 minuten af te drogen, terwijl je in bad al gauw een uurtje vertoeft.

TIP 6: Size matters

Of toch als het op waterleidingen aankomt. Ben je nog aan het bouwen of renoveren? Beperk dan de lengte van de waterleidingen. Hoe langer de waterleiding, hoe meer water er verloren gaat voordat het warm is.

TIP 7: Herstel tijdig die lekkende kraan

Heb je last van een vervelende, lekkende kraan? Dit lijkt onschuldiger dan het is. Zonder dat je het weet, verspil je in een mum van tijd een heleboel water. Wacht dus niet langer en haal de juiste onderdelen of plaats meteen een nieuwe kraan. Opgelost.

TIP 8: Een toilet is geen vuilnisbak

Nog zo’n slechte gewoonte die je niet zo snel meer afleert. Een dode vlieg? Plukjes haar? Je gooit ze al eens makkelijk in het toilet en spoelen maar! Jammer en onnodig. Dit terwijl er zulke leuke vuilbakjes, pedaalemmers of afvalemmertjes bestaan.

TIP 9: De dubbele spoelknop staat er niet voor niets

Kleine knop, kleine … Grote knop, grote … Enfin, je kent het wel. Maar je kinderen misschien nog niet. Nochtans wordt het onderscheid in die knoppen niet voor niets gemaakt. Leer hen tijdig hoe ze op de juiste manier kunnen doorspoelen en waarom.

TIP 10: Douch samen

De leukste tip houden we als laatste. Douch gewoon samen met je parner of met de kinderen. Dat is niet alleen supergezellig, maar je doet er ook nog eens een flinke duit mee in het zakje. Of het spaarvarken.

Voilà. Weer wat bijgeleerd van Sanimarkt J.

En wat nog leuker is: bij bovenstaande tips hoef je niet eens in te boeten aan kwaliteit, comfort of gebruiksgemak. Als dat geen meerwaarde is!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte